Solidaritatea este o atitudine și un modalitate caritativă care înfrumusețează comunicarea cu ceilalți și contribuie la însănătoșirea şi armonizarea vieții sociale.
Mihai Roca | 24 august 2018
Definită ca determinare puternică și perseverentă sau ca statornicie în convingeri și în atitudini, cu scopul de a contribui la realizarea binelui comun, solidaritatea este strâns legată de dreptatea socială și de depășirea diferențelor dintre oameni.
În colaborare cu ceilalți semeni, o persoană solidară tinde practic să-i asigure aproapelui posibilitatea de a-și vedea împlinite propriile oportunități. În solidaritatea socială intră imediat în acțiune ceea ce numim coresponsabilitate, un factor care contribuie la un salt de calitate în relațiile dintre oameni. Se face astfel trecerea de la solidaritatea pasivă, bazată pe asistență, la solidaritatea activă, care are în centru promovarea binelui comun și responsabilitatea față de semeni.
Ca stil de viață, solidaritatea este o atitudine și un modalitate caritativă care nu doar înfrumusețează comunicarea cu ceilalți, ci contribuie la însănătoșirea şi armonizarea vieții sociale. Doar așa se poate explica de ce acțiunile de solidaritate au nevoie de înțelegere și implicare, dăruire și coresponsabilitate. Iar toate acestea împreună nu sunt suficiente pentru a fi solidar, dacă nu sunt depășite prejudecățile și etichetele atribuite celuilalt.
Modul de a fi flexibili și deschiderea sufletească, felul pozitiv de a gândi și de a simți relațiile cu semenii, bucuria de a da și de a ajuta pe cel mai puțin norocos sunt mărgăritare de preț care împodobesc viața persoanelor solidare.