Veronica Antal, la cinstea altarelor
Veronica Antal este al șaselea român declarat fericit de către Biserica Catolică şi prima femeie româncă, prima tânără româncă şi primul laic român ridicat la cinstea altarelor.
O imitatoare a sfântului Francisc
Slujitoarea lui Dumnezeu Veronica Antal s-a născut la 7 decembrie 1935, din părinții Iova şi Gheorghe, în localitatea Nisiporeşti, județul Neamț. Ziua următoare a fost botezată de pr. Felix Raffaelli, în biserica parohială din Hălăucești, primind numele de Veronica. În timpul copilăriei educația creștină o primit-o mai ales de la bunica ei Zarafina, deoarece părinții erau foarte ocupați cu munca. A frecventat cei patru ani ai școlii elementare, apoi a rămas acasă pentru a-şi ajuta părinții la muncă.
Fire evlavioasă, în jurul vârstei de 16-17 ani s-a înscris în Ordinul Franciscan Secular şi în Asociația Internațională „Armata Maicii Domnului”, devenind o ferventă propagatoare a cultului marian şi o mare iubitoare şi imitatoare a sfântului Francisc din Assisi. Tot în jurul acestor ani a încercat să intre în Congregația Surorilor Franciscane din Assisi, însă nu a fost primită din cauza suprimării acesteia şi a tuturor ordinelor călugărești de către regimul comunist. În ziua de 24 august, în timp ce se întorcea de la sfânta Liturghie de la Hălăucești, a fost răpusă de către un tânăr cu 42 de lovituri de cuțit.
Filmul documentar despre Veronica Antal (1935-1958) prezentat în cadrul emisiunii „Destine” de la TVR reia mărturii ale diferitelor persoane din Nisiporeşti, Hălăucești și Iași. Realizatorii Titus Ceia, Alina Ioncioaia și Dana Ceia au stat de vorbă cu martorii, s-au deplasat pe câmpul dintre Barticești şi Hălăucești unde Veronica Antal a îmbrățișat martiriul sângelui şi au pus pe „peliculă” istoria edificatoare a primului laic român catolic ridicat la cinstea altarelor.
Crin plin de frumusețe şi de farmec
Scrisoarea pastorală: „O fericită binecuvântare cerească pentru credincioșii catolici ai Moldovei” a PS Petru Gherghel elogiază viața plină de virtuți a fericitei Veronica Antal și subliniază prin cuvinte alese mărturia ei de credință dată pentru mirele ceresc, Isus Cristos:
„Dumnezeu cel întreit sfânt şi-a îndreptat din nou privirea spre noi, iar Biserica noastră locală este chemată să primească un nou dar, o nouă floare, o nouă fericită: o tânără curată, înflorită şi crescută într-o familie credincioasă din Moldova noastră binecuvântată; un adevărat crin plin de frumusețe şi de farmec primit de la Dătătorul tuturor harurilor, o copilă, o adolescentă şi o tânără terțiară care şi-a împodobit sufletul cu pâinea vieții, cu bogăția rugăciunilor zilnice şi cu o viață dedicată în întregime lui Dumnezeu şi celor din jur, logodită fiind încă de timpuriu cu mirele ceresc al sufletelor curate, Isus Cristos”.
La 26 ianuarie 2018, Sfântul Părinte papa Francisc a semnat decretul prin care recunoștea „martiriul slujitoarei lui Dumnezeu Veronica Antal, laică, aparținând Ordinului Franciscan Secular; născută la 7 decembrie 1935, la Nisiporeşti (România), și ucisă din ură pentru credință la 24 august 1958, la Hălăucești (România)”.
Au înflorit iar în Moldova crinii
Veronica a fost ridicată la cinstea altarelor în cadrul Sfintei Liturghii din ziua de sâmbătă, 22 septembrie 2018, ora 11:00, la Nisiporeşti (Neamț), în cadrul căreia a avut loc ritul de beatificare. Liturghia a fost prezidată de cardinalul Angelo Becciu, prefect al Congregației pentru Cauzele Sfinților și celebrată alături de episcopul de Iași, mons. Petru Gherghel, episcopul auxiliar de Iași, mons. Aurel Percă, nunțiul apostolic în România și Republica Moldova, mons. Miguel Maury Buendìa, arhiepiscopul mitropolit de București, mons. Ioan Robu și alți episcopi și delegați ai acestora din țară și străinătate.
La distinsa ceremonie a participat ministru general al Ordinului Fraților Minori Conventuali, părintele Marco Tasca, împreună cu membrii Definitoriului General, reprezentanți ai congregațiilor și institutelor de viață consacrată masculine și feminine, preoți din țară și străinătate, membri ai Provinciei „Sfântul Iosif” a Fraților Minori Conventuali din România, credincioși din întreaga țară, reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe și oficialități civile.
Împreună, păstori de suflete și credincioși au adresat laude lui Dumnezeu și au cântat pentru prima dată Imnul dedicat fericitei Veronica: „Au înflorit iar în Moldova crinii”.
Alături de Ieremia Valahul (1983), primul fericit român, călugăr franciscan capucin din Moldova, mort în anul 1625, în Napoli (Italia), Veronica Antal se bucură acum de cinstea recunoscută persoanelor sfinte.
Lângă Ieremeia Valahul și Veronica Antal se mai află în calendarul catolic alți patru fericiți martiri din perioada prigoanei comuniste: Szilard Ignaţiu Bogdanffy (2010), episcop romano-catolic auxiliar de Satu Mare şi Oradea, mort în anul 1949, în închisoarea din Aiud; Janos Scheffler (2011), episcop romano-catolic de Satu Mare, mort în anul 1952, în închisoarea din Jilava; Monseniorul Vladimir Ghika (31 august 2013), preot diecezan, mort în anul 1954, în închisoarea din Jilava şi Anton Durcovici (17 mai 2014), episcop romano-catolic de Iași, mort în anul 1951, în închisoarea din Sighetu-Marmației.
Sfânta Liturghie de beatificare a fericitei Veronica Antal, fecioară și martiră, a fost transmisă în direct în întregime pe TVR Iași, în cadrul unei ediții speciale „Lumina Creștinului”.
Moaștele slujitoarei lui Dumnezeu Veronica Antal se află în cripta din biserica parohială a satului Nisiporeşti, după ce ele au fost exhumate din cimitirul acestei localități, la 23 aprilie 2018. Memoria liturgică va fi celebrată în fiecare an în ziua de 26 august, ziua cea mai apropiată de nașterea ei la viața cea veșnică. Motivul mutării este acela că ziua de 24 august este deja ocupată în calendar de sărbătoarea Sfântului Bartolomeu.