Papa Francisc a destăinuit rețeta sa despre fericire într-un interviu dat pentru Viva, publicație duminicală a Clarin, un ziar argentinian. Sunt sfaturi prețioase necesare pentru însușirea simplității și a bunului simț, exact ceea ce ne-a obișnuit din prima zi a pontificatului său, în care a devenit vizibil, în faimosul balcon din Piața Sfântul Petru.
Adaptare de Mihai Roca | 14 mai 2018
1. Trăiește și lasă să trăiască
Primul sfat este o preluare a unui proverb italian: „Trăiește și lasă să trăiască”, proverb pe care papa îl parafrazează în acest mod: „Mergi înainte și lasă ca ceilalți să facă la fel”.
2. Dăruiește-te altora
Acest sfat este inima evangheliei: așa cum Cristos s-a dăruit tuturor fără ca să privească la proveniența persoanelor și fără să facă vreo deosebire între oamenii de diferite categorii sociale, la fel și noi va trebui să retrezim sensul carității spiritului, care nu numai că nu ne va permite să lâncezim, ci nu ne va lăsa să ne închidem nici în noi înșine, nici față de semeni.
3. Acționează cu calm
Într-o lume în care timpul înseamnă bani, iar a face lucrurile în grabă este sinonim cu a câștiga tot mai mult, papa Francisc ne sugerează să încetinim ritmul și să găsim timp pentru o examinare onestă și liniștită a propriei vieți: așa cum fac cei în vârstă, care continuă să-și trăiască existența cu calm, umilință și bunătate.
4. Timp liber
Frenezia vieții duce la considerarea timpului liber ca un lux al celor inactivi. De fapt, ar trebui să ne facem timp pentru o lectură bună sau pentru a contempla opere de artă, dar mai ales pentru proprii fii: a te juca și a vorbi cu cei mici este o activitate pe cale de dispariție ce trebuie păstrată cu orice preț.
5. Duminica în familie
Faptul că duminica nu este o zi lucrativă înseamnă că ar trebui să o petrecem cu cei dragi. Avem pe buze multe fraze ca aceasta: „Familia este piatra unghiulară a societății”, dar neglijăm în același timp acest aspect fundamental pentru propria viață. Ce bine nea-r fi dacă nu am uita această frază și am face ca mesajul ei să răsune mereu în inima noastră!
6. Munca pentru cei tineri
Toți știm cât de mult valorează pentru o familie cel care aduce acasă pâinea necesară. Iar acest lucru devine astăzi tot mai dificil. De aceea trebuie să identificăm și să promovăm acele alternative care să-i ajute pe tineri să găsească un loc de muncă, pentru ca ei să nu cadă în vârtejul drogurilor și al depresiei.
7. Natura
Respectarea Creatorului este una dintre cele mai mari provocări ce ne așteaptă la orizont. Trăim un timp de neprețuit în care omul abuzează de minunățiile care i-au fost dăruite. Este momentul să învățăm din nou cum respectăm tot cea ce ne înconjoară.
8. Să uităm cele negative
Una dintre activitățile preferate de persoanele cu o autostimă scăzută este încercarea de a-i desconsidera pe ceilalți, vorbindu-i de rău sau calomniindu-i. Va trebui să ne concentrăm pe ceea ce noi putem să facem bine, nu pe ceea ce sunt în stare ceilalți să facă rău.
9. Respectarea opiniilor
Biserica Catolică acționează prin atracție, nu prin prozelitism. A te confrunta cu alte puncte de vedere religioase sau de gândire nu înseamnă a încerca cu orice preț să-l convertești pe cel care nu gândește ca tine; pur și simplu, este de folos noi să propunem exemplul propriu nostru crez, favorizând spațiul de dialog între două viziuni diferite.
10. Căutarea păcii
Pretutindeni și de prea mult timp, lumea suferă din cauza rănilor provocate de război. Ar trebui să milităm întotdeauna pentru pace și să cerem cu voce tare să fie pace între oameni; să nu ne mulțumim că avem pace în casă, deoarece pacea este un proces activ, pacea nu poate fi confundată cu liniștea.
Sursa: www.critianità.it (14 mai 2018)