Close

Mihai

Istoria artei este profund marcată de operele lui Michelangelo Merisi da Caravaggio. Sosit la Malta în anul 1606, după un noviciat de un an, marele artist devine Cavaler al Ordinului la 14 iulie 1608. 

Mihai Roca  |  29 august 2017


 

În timpul scurt și destul de zbuciumat petrecut la Malta (1606-1608), Caravaggio a lăsat două dintre renumitele sale opere ce se găsesc expuse și astăzi în Oratoriul Catedralei Sfântul Ioan Botezătorul din La Valletta: „Sfântul Ieronim scriind” și „Decapitarea sfântului Ioan Botezătorul”. Scena decapitării a fost realizată în ulei pe pânză (361×520), în anul 1608, pentru Marele Maestru Alof de Vignacourt și este singura operă semnată de Caravaggio.

Deoarece denunțase în public purtarea scandaloasă a regelui Irod Antipa și a cumnatei sale, Irodiada, Ioan Botezătorul a fost aruncat în temnița de la Macheronte, pe malul de Răsărit al Mării Moarte. Cu prilejul unui banchet organizat la Macheronte, fiica Irodiadei, Salome, dovedind excelente calităţi de dansatoare, l-a entuziasmat pe Irod. Drept răsplată, la sfatul mamei sale, Salome a cerut şi a obţinut de la Irod capul lui Ioan Botezătorul.

Scena pictată de Caravaggio se inspiră din Evanghelia după Marcu 6, 17-29:

„Regele a trimis un executor
şi i-a poruncit să-i aducă îndată capul lui Ioan.
Acela s-a dus, l-a decapitat în închisoare
şi a adus capul pe tavă, l-a dat fetei,
iar fata l-a dat mamei sale.
Când au auzit discipolii lui,
au venit, i-au luat trupul şi l-au pus în mormânt”. 

La 29 august, Calendarul romano-catolic comemorează martiriul celui care a fost ultimul și cel mai mare dintre profeți: Ioan Botezătorul. Sărbătorirea martiriului său are în Biserica latină o origine veche (în Franţa din sec. al V-lea, iar la Roma din sec. al VI-lea) și este legată de sfințirea bisericii construite la Sebaste, în Samaria, pe mormântul Înainte-mergătorului lui Cristos Isus.

Leave a comment

Your name
Your email address
Website URL
Comment