Close

Mihai

Sâmbătă, 22 septembrie 2018, în mod solemn, la liturghia de beatificare a Veronicăi Antal, prima tânără româncă şi primul laic român ridicat la cinstea altarelor de Biserica Catolică, s-a cântat pentru prima dată imnul „Au înflorit iar în Moldova crinii”.

Mihai Roca  |  23 septembrie 2018


 

O imitatoare a sfântului Francisc

Fire evlavioasă, în jurul vârstei de 16-17 ani s-a înscris în Ordinul Franciscan Secular şi în Asociația Internațională „Armata Maicii Domnului”, devenind o ferventă propagatoare a cultului marian şi o mare iubitoare şi imitatoare a sfântului Francisc din Assisi. Tot în jurul acestor ani a încercat să intre în Congregația Surorilor Franciscane din Assisi, însă nu a fost primită din cauza suprimării acesteia şi a tuturor ordinelor călugărești de către regimul comunist. În ziua de 24 august, în timp ce se întorcea de la sfânta Liturghie de la Hălăucești, a fost răpusă de către un tânăr cu 42 de lovituri de cuțit.

Crin plin de frumusețe şi de farmec

Scrisoarea pastorală: „O fericită binecuvântare cerească pentru credincioșii catolici ai Moldovei” a PS Petru Gherghel elogiază viața plină de virtuți a fericitei Veronica Antal și subliniază prin cuvinte alese mărturia ei de credință dată pentru mirele ceresc, Isus Cristos:

„Dumnezeu cel întreit sfânt şi-a îndreptat din nou privirea spre noi, iar Biserica noastră locală este chemată să primească un nou dar, o nouă floare, o nouă fericită: o tânără curată, înflorită şi crescută într-o familie credincioasă din Moldova noastră binecuvântată; un adevărat crin plin de frumusețe şi de farmec primit de la Dătătorul tuturor harurilor, o copilă, o adolescentă şi o tânără terțiară care şi-a împodobit sufletul cu pâinea vieții, cu bogăția rugăciunilor zilnice şi cu o viață dedicată în întregime lui Dumnezeu şi celor din jur, logodită fiind încă de timpuriu cu mirele ceresc al sufletelor curate, Isus Cristos”.

Au înflorit iar în Moldova crinii

Veronica a fost ridicată la cinstea altarelor. În cadrul Sfintei Liturghii din ziua de sâmbătă, 22 septembrie 2018, ora 11:00, la Nisiporeşti (Neamț), a avut loc ritul de beatificare sub privirile celor aproape 20.000 de credincioși. La distinsa ceremonie au participat numeroși prelați, episcopi, preoți, persoane consacrate și credincioși din țară și străinătate.

Împreună, păstori de suflete și credincioși au adresat laude lui Dumnezeu și au cântat pentru prima dată Imnul dedicat fericitei Veronica: „Au înflorit iar în Moldova crinii”.

Muzica: Pr. Cristian Dumea
Text: Pr. Iosif Diac
Interpretează: Corul Bisericii Catolice „Sfântul Ioan Botezătorul” din Galați

Au înflorit iar în Moldova crinii,
Grădina Maicii Domnului s-a îmbrăcat
Cu mii și mii de flori înmiresmate
Dar a-nflorit și-un crin însângerat.

„Îngeri ai Domnului, în Cartea Vieții,
Să scrieți că eu sunt a lui Isus…!”
Frate creștin, și soră nu uita:
Când ești rănit, ridică-te
Nu renunța!

Când în amurg domoală luna suie
Cu-al ei covor de stele dinainte
Te-ntorci de la vecernie smerită
Și-nvârți în mâini rozariul Maicii Sfinte.

Ți-a pus pe cap coroană de martiră
Și te-a-mbrăcat cum în grădină-s crinii:
Ajută-ne pe toți să fim mai vrednici
Să-naintăm pe căile luminii.

Ești franciscană-n Ordinul al treilea
O, Veronica, sfânta curăție!
Când și pe noi ne va-ncerca durerea
Condu-ne către poarta veșniciei!

Alături de Ieremia Valahul (1983), primul fericit român, călugăr franciscan capucin din Moldova, trecut la Domnul în anul 1625, în Napoli (Italia), Veronica Antal se bucură acum de cinstea recunoscută persoanelor sfinte.

Moaștele slujitoarei lui Dumnezeu Veronica Antal se află în cripta din biserica parohială a satului Nisiporeşti, după ce ele au fost exhumate din cimitirul acestei localități, la 23 aprilie 2018. Memoria liturgică va fi celebrată în fiecare an în ziua de 26 august, ziua cea mai apropiată de nașterea ei la viața cea veșnică. Motivul mutării este acela că ziua de 24 august este deja ocupată în calendar de sărbătoarea Sfântului Bartolomeu.

Leave a comment

Your name
Your email address
Website URL
Comment