Să-ți pară rău pentru ceea ce nu ai făcut, nu pentru ceea ce ai făcut.
Să nu-ți pară rău pentru ceea ce ai făcut, sau de curajul ai dat dovadă în fiecare acțiune pentru a-ți realiza obiectivul sau pentru a-ți împlini visul. Să-ți pară rău pentru ceea ce ai făcut, din simplul motiv că lucrurile nu au mers așa cum ai sperat, este ceva absurd și o risipă de energie și de timp. Și dacă ar fi ieșit totul bine? Ți-ar mai fi părut rău?
Prelucrare de Mihai Roca | 10 septembrie 2018
Dacă răspunsul tău este nu, atunci nu trebuie să-ți pară rău pentru că ai încercat, pentru că ai riscat. Ceea ce a provocat cu adevărat părerea de rău este faptul că nu ai ținut cont de frustrare. De multe ori, așteptările noastre nu se împlinesc. Așa este în viață.
Insuccesul trebuie să folosească drept învățătură, dar și pentru a spune mulțumesc experienței dobândite.
A-ți pare rău înseamnă a rămâne în zona de confort, visând la tot ceea ce ai fi putut să fii. În acest caz, încetăm de a mai încerca și nu mai luptăm pentru a ne îndeplini obiectivele. Ne mulțumim cu o viață fără emoții, de tema frustrărilor.
Și frustrările, și deziluziile fac parte din viață
Mai degrabă sau mai târziu vor ajunge și la tine, chiar dacă nu riști sau nu faci un salt în gol cu un proiect nou. Nemulțumirile apar pretutindeni: în familie, cu tovarășul de viață, în viața zilnică, la muncă… Chiar și lipsa riscurilor poate să devină o sursă de frustrare.
Nu colecționa păreri de rău
Toate deciziile și toate acțiunile tale, tot ce ai visat și pentru care ai luptat definesc persoana care ești astăzi, locul în care vrei să rămâi și spre care îți orientezi viața. Nimănui nu trebuie să-i pară rău de ceea ce este sau de cum și-a ales să trăiască.
În societatea actuală succesul este supraevaluat și pare să aibă valoare numai acela care, deși riscă, ajunge să triumfe.
Dăm valoare multor rezultate, dar nu dăm suficientă valoare progresului, sacrificiului și efortului acelor persoane care luptă pentru a-și realiza obiectivele. Știm foarte bine că uneori totul merge bine, în timp ce în alte situații pierdem pariul.
Această afirmație de bază are cu adevărat valoare:
Să avem un obiectiv care ne determină să continuăm să trăim; să riscăm și să cheltuim din banii proprii, să pierdem din timpul nostru, să lucrăm pentru a ne realiza obiectivul.
De fapt, ne motivează și ne întărește tot ceea ce facem, nu faptul de a ne concentra numai asupra rezultatului. Visul de a construi tot ceea ce vrem ne face să ne sculăm în fiecare dimineață și ne ajută să ne simțim puțin mai fericiți.
Așadar, nu trebuie să-ți pară rău pentru ceea ce ai făcut; să-ți pară rău pentru ceea ce nu ai făcut din teama de a greși. Și nici nu este cazul să te pedepsești pentru faptul că ai dat prea multă atenție propriei frici, ci este de dorit să înțelegi că te-ai lăsat pradă unei emoții negative. Este o emoție care a trecut și care a fost înlocuită de ceea ce ar fi putut să fie.
Nu te preocupa, poți să înveți
Nu ești perfect și este ceva obișnuit faptul de a te lăsa condus sau de a fi manipulat de unele emoții. Poți să înveți din aceste situații. Decide-te și „ia-ți zborul” odată pentru totdeauna, indiferent de ceea ce se întâmplă.
Fii curajos și „i-ați zborul”, dar nu uita să controlezi „aterizarea”
O persoană adultă are vise și așteptări, dar și picioarele pe pământ. Persoanele adulte se recunosc foarte bine și se acceptă în mod necondiționat; știu perfect până unde pot să ajungă. Își cunosc propriile limite și propriile resurse, iar pe această bază își trasează un proiect și sunt capabile să-l realizeze, deoarece știu că au un control suficient al situației.
Când vorbim de control, evident, ne referim la tot ceea ce putem să controlăm cu adevărat, sau la ceea ce depinde de noi: frustrări, acțiuni, decizii, toleranță…
Persoanele adulte sunt persoane curajoase care se concentrează întotdeauna asupra prezentului, dar își imaginează un viitor mai bun. Vor să „muște” din viață. Gândirea lor se rezumă astfel:
„Dacă suntem aici pentru a trăi, atunci să trăim. Dacă lucrurile merg rău, să vedem cum putem să le rezolvăm”.
Acest fapt nu vrea să spună că suntem persoane superficiale, care nu știu ceea ce fac. De fapt, și cei impulsivi au o frică foarte mare. Maturitatea lor și inteligența emotivă îi fac să fie curajoși, dar și responsabili și precauți.
Cheia succesului unui adult stă în faptul că nu se teme atunci când se gândește la posibilele înfrângeri. Fiind realist, nu le percepe ca probabilități, ci numai ca posibilități.
Ce simți atunci când dorești să fii puțin mai curajos?
Te gândești că trebuie să rămâi numai pe plajă, fără să intri niciodată în mare? Ești aici pentru a trăi, pentru a risca, pentru a-ți împlini toate visele și pentru a descoperi magia care se ascunde în ele. Iar dacă greșești, poți să înveți și să-ți reiei zborul. Să nu-ți pară rău pentru ceea ce ai făcut. Să-ți pară rău numai pentru ceea ce nu ai făcut din teama de a greși.
Sursa: www.aleteia.org (10 aprilie 2018).